085-0668825 (dagelijks 8.00 - 22.00u)

 

Wanneer u gepakt wordt vanwege een snelheidsovertreding, loopt u het risico dat uw rijbewijs wordt afgepakt door de politie. Of werkelijk uw rijbewijs wordt afgepakt, is afhankelijk van de hoogte van de snelheidsovertreding. Het rijbewijs kan niet zomaar worden afgepakt.

De wet schrijft echter voor dat het rijbewijs door de politie moet worden afgepakt bij een snelheidsovertreding van 50 km/u of meer. Dit geldt echter alleen bij staandehouding. Wanneer u niet bent staande gehouden, kan het rijbewijs niet direct worden afgepakt. In die gevallen kan de rechter later wel een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen waardoor uw rijbewijs alsnog wordt afgepakt

> Meer informatie regels rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

Rijbewijs afgepakt; wat nu?

Wanneer de politie uw rijbewijs afpakt wegens een forse snelheidsovertreding, bent u het in ieder geval de eerste 10 dagen kwijt. Deze termijn zal de officier van justitie gebruiken om te beslissen hoe lang u uw rijbewijs kwijt zullen raken. U kunt de beslissing van de officier van justitie proberen te beinvloeden door een brief aan de officier van justitie toe te sturen. U kunt ook direct al een klaagschrift bij de rechtbank indienen om uw rijbewijs terug te vragen.

> Zelf brief aan officier van justitie sturen
> Voorbeeldbrief officier van justitie
> Klaagschrift na ingevorderd rijbewijs

Rechtsbijstand gespecialiseerde advocaat

Wanneer u uw rijbewijs is afgepakt, wilt u deze uiteraard zo spoedig mogelijk terug. U kunt zelf een brief sturen aan de officier van justitie, waarin u vraagt om teruggave van het rijbewijs, en (later) kunt u zelf een klaagschrift indienen na inhouding van het rijbewijs, maar als het rijbewijs echt belangrijk voor u is, doet u er verstandig aan om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan namens u een brief sturen en/of een klaagschrift indienen bij de rechtbank om uw ingevorderde rijbewijs terug te krijgen.

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u direct in contact met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij u in de regio. Wij werken samen met verschillende advocaten in heel Nederland, die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op kennis, ervaring, en aanpak.

> Advocaat nodig na ingevorderd rijbewijs
> Werkwijze advocaten